Стена, символ на разделението, събориха днес в ПГМЕТ – Плевен

Днес в ПГ по механоелектротехника в Плевен беше изградена символична стена, по подобие на Берлинската, и след това съборена от учениците. Във флашмоба се включиха младежи от 9, 10 и 11 клас, които изрисуваха с графити издигнатата картонена стена.

Представители на плевенското сдружение „Учебна работилница Европа”, по чийто проект се реализира уличната акция в ПГМЕТ, разказаха пред учениците интересни факти за истинската Берлинска стена. Директорът на ХГ „Илия Бешков” – Мирослав Минчев, който помага при реализирането на проекта, разказа личните си впечатления от първото си посещение на Берлинската стена и емоцията от концерта  „Стената” на Пинк флойд, изнесен през 1990 г. по повод падането на Берлинската стена.

„Това, което направим и научим днес за миналото, нека бъде основа за размисъл и за разговор за една Европа без граници. Такава, каквато я мечтаем и я искаме всички”, обърна се към учениците зам.-директорът на професионалната гимназия Цветанка Манолова.

Флашмобът завърши със символичното събаряне на картонената стена.

Проектът „Преодоляване на стените между хората в кризисни времена – да изградим бъдещето на Европа” е финансиран по Програма „Европа на гражданите”, направление „Европейска памет за миналото“. Координатор на проекта е Сдружение „Заедно в Европа“, Люнебург, Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Белгия и от Йена, Германия.

Материал на ИНФОПЛЕВЕН, автор Антоанета КОСТОВА

IMG_9178PGMET_proekt
IMG_9180PGMET_proekt
IMG_9182PGMET_proekt
IMG_9185PGMET_proekt
IMG_9191PGMET_proekt
IMG_9196PGMET_proekt
IMG_9197PGMET_proekt
IMG_9199PGMET_proekt