Докоснахме се до Първия след Бога чрез словото на Неда Антонова

Изключително вълнуваща бе срещата на ученици и учители с писателката Неда Антонова в Професионална гимназия по механоелектротехника – Плевен в навечерието на националния празник – 3 март – освобождението на България от турско робство.

„Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, за обречената му любов към една жена. Това е задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу него. Това е разказ за българския Апостол, изправил се съвършено сам срещу интересите на две империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка.
Вече 146 години историците не ни дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България.

  • Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други?
  • Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?
  • Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“?

Васил Левски не е убиец!
Това не само твърди, но и доказва писателката Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

„Нашето драгоценно Oтечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“ – Васил Левски

Галерия