16.05.2019 г._ПГ по механоелектротехника в Плевен отбеляза 68-ия си рожден ден

Партньорска среща по повод 68 години от създаването на Професионалната гимназия по механоелектротехника с акцент върху развитието на дуалното образование в училището беше проведена днес в зала „Катя Попова”. В нея взеха участие представителите на партньорските фирми, с които си сътрудничи професионалната гимназия, и гости от община Плевен. Сред партньорските фирми, които изпратиха свои представители, са „ЧЕЗ Разпределение България“, „AC-DC“, „УниПОС”, „Хоризонт – Иванов”, „ВАПТЕХ”, „Офис-решения BG” и „Електроника и софтуер”. Поздравителни адреси за празника на гимназията бяха получени от Албена Тотева, началник РУО – Плевен, Веселка Нинова, директор на Общоградско средношколско общежитие – Плевен, и от Професионална гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров” – Плевен.

Хиляди са младите хора, получили солидно образование и престижна професия в Професионалната гимназия по механоелектротехника през изминалите 68 години, подчерта водещият на празничното събитие. По думите му училището през 21-ви век отново е в крак с времето, прилагайки най-новото в професионалното образование – дуалното обучение. Обучението чрез работа е специфична форма на обучение, в която си партнират професионалните гимназии и работодателите. Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен е единственото училище в Северна България, което въведе дуалната форма за първи път през учебната 2016 – 2017 година. Понастоящем в дуална форма се обучават ученици по специалностите „Електрообзавеждане на производството”, „Микропроцесорна техника” и „Машини и системи с цифрово-програмно управление”. Тези специалности са единствени за община Плевен и са с подкрепата на швейцарски проект.

В словото си пред учениците, учителите и гостите на тържеството директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен инж. Цветелина Стойкова подчерта, че през изминалата учебна година най-голямото постижение на училището е Националното състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ”. Тя изтъкна, че отборът от ученици от 12-и клас са извоювали първото място с най-високите резултати. По думите й само отборът на гимназията е бил със смесено участие – момичета и момчета. Стойкова подчерта, че за първи път този национален етап от състезанието е организиран и проведен извън столицата.

Като голямо постижение директорът на гимназията отличи и представянето на дванадесетокласниците от специалността „Компютърна техника и технологии”, разработили софтуерен продукт на олимпиадата по информационни технологии. Част от учениците от екипа са получили партньорско споразумение от фирма, която е пожелала да разработят определени продукти след като завършат 12-и клас.

Цветелина Стойкова връчи специални дипломи на най-инициативните и изявени ученици, издигнали имиджа на училището през изминалата учебна година.

/Източник: https://www.bgsever.info/news/2019/05/16/пг-по-механоелектротехника-в-плевен-о/

Галерия