19.10.2019 г._в „Поход на свободата“ участваха ученици и учители от ПГМЕТ – Плевен

„Поход за свобода” е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по целия свят. У нас инициатор е Фондация “А21 България”. В подкрепа на каузата се включват 26 населени места – сред тях са София, Пловдив, Бургас, Плевен, Монтана, Смолян, Габрово, Варна, Добрич, Велико Търново.

Инициативата е най-мащабната улична информационна кампания по проблема. Провежда се за шеста поредна година и събира граждани с активна позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика и търговията с човешки животи. Идеята е да се обърне общественото внимание към огромните мащаби на проблема.

Посветена е на Европейския ден за борба с трафика на хора (18 октомври) и целта ѝ е да обърне вниманието на хората към мащабите на трафика на хора и търговията с човешки съдби у нас, както и да информира хората за Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 0800 20 100. На този номер могат да се подават сигнали денонощно и безплатно всеки ден.

По данни от доклада за 2017 г. на Националната комисия за борба с трафика на хора, България продължава да е основно страна на произход за жертвите на трафик на хора, които са извеждани с цел трафик в чужбина. Според Европол страната ни все още заема водеща позиция сред страните в ЕС по отношение на брой трафикирани хора.

387 българи са били жертви на трафик от началото на годината

Ние, учениците и учителите, от ПГ по механоелектротехника – гр. Плевен станахме част от международното събитие. Ние заставаме твърдо срещу трафика на хора и използването им с престъпни цели против волята им. Всеки един от нас, учителите, ще бъде помощник и съветник на младите хора чрез разясняване на опасностите, които дебнат при търсене на работа зад граница, при виртуалните запознанства и обещания за по-добър живот в чужбина.

Повече информация може да намерите тук.