Посещение на Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ в рамките на занятие по военно и патриотично възпитание

Днес, 29.10.2019 г., се проведе занятие  по военно обучение и патриотично възпитание на учениците от 9 и 10 клас. Младежите от 9а, 10а и 10б клас заедно със своите класни ръководители посетиха Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в града ни. Те се запознаха с историята на построяването на паметника и отдадоха своята почит към загиналите при освобождението на Плевен през руско-турската освободителна война.

Мавзолеят е построен в памет на православните войници, загинали при Обсадата на Плевен през 1877-1878 година, останките на много от които са погребани в криптата на параклиса. Той е посветен на падналите при Плевен 31 000 руски и 7500 румънски войници. Построен е през периода 1903-1907 г. с доброволно дарени средства от българския народ. Иконостасът и иконите са творби на видните художниците Иван Мърквичка и Антон Митов.

Патриотичното възпитание на младежите е систематична и целенасочена дейност към създаване на високо патриотично съзнание у тях, чувство за вярност към своето Отечество, готовност за изпълнение на граждански дълг и конституционни задължения за защита интересите на родината. Патриотичното възпитание е насочено към формиране и развитие на личност с качествата на гражданин – патриот на родината и способен успешно да изпълнява гражданските задължения в мирно и военно време

Сред заложените мерки за патриотичното възпитание е формиране на позитивно отношение към „историята на българската нация на базата на историческо знание“, както и на уважение към традиции, обичаи, ритуали на основата на тяхното познаване.

Следващото занятие по програмата ще бъде през втория учебен срок в рамките на Дните на отворени врати на Школата за запасни офицери – гр. Плевен и Военното окръжие. Тогава младежите ще могат да се запознаят с въоръжението на Българската Армия, да упражнят стрелба с халосни патрони, да гледат демонстрации на акция по залавяне на терористи и др.