VIII издание на националното състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

На 13 декември 2019 година се състоя първият кръг от VIII издание на националното състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. В него премериха сили дванадесетокласници от 11 професионални в Западна България – ПТГ „Ичко Бойчев“ – Благоевград, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“ – гр. Дупница, ПТГ „Джон Атанасов“ – Кюстендил, ПГТЕ „Христо Ботев“ – Монтана, ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ – Перник, ПГМЕТ „Христо Смирненски“ – Кнежа, ПГМЕТ – Плевен, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“ – Плевен, ПГТЕ „Хенри Форд“ – София, ПГМЕ „Н.Й.Вапцаров“ – София, ПГМЕТ – Пирдоп.

В този кръг учениците решават тест от 60 въпроса. Победителите в първия кръг ще бъдат обявени в края на декември. Те ще се явят на регионален кръг през февруари, а финалът на състезанието ще бъде през март 2020 г.

„Целта ни е да покажем на младите хора, че българската енергетика и българският бизнес имат нужда от тях и те могат да намерят своята професионална реализация в родината. „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ осигурява не само стипендия на победителите, но и възможност за надграждане на образованието и за работа в престижна българска компания“, сподели г-жа Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД.

Учениците в отборите, класирани на първите три места (по двама участници във всеки отбор), ще получат от ЧЕЗ стипендия в размер на 600 лв. за втория учебен срок на XII клас и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения – Технически университет в София, Колеж по енергетика и електроника, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“.