2021.10.01_Сертификат за обучение на пилоти и за гражданската авиация получи ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия

1 октомври 2021 година е знаменателен ден за Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия. В деня на тържествената церемония за полагане на военна клетва на курсантите първи курс на 75-ия випуск на военното училище Боян Петков, представител на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, връчи на началника на висшето училище, бригаден генерал Юлиян Радойски, сертификат за обучение на пилоти и за гражданската авиация.

Сертификатът дава право да бъдат обучавани пилоти не само за военната, но и за гражданската авиация. Курсантите ще получат диплома за висше образование и международно призната диплома за право да оперират във въздушното пространство по цял свят. Целта на учебното заведение е обучението в него да придобие международно признание.

Бригаден генерал Юлиян Радойски и официалните гости на събитието – областният управител на област Плевен Марио Тодоров и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев прерязаха лентата на обновения корпус А.

На церемонията присъстваха представители от Министерство на отбраната, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, от структурите на Българската армия, авиационни организации, държавните и общински власти и др. Сред официалните гости на събитието беше и директорът на ПГ по механоелектротехника – Плевен инж. Цветелина Стойкова. Гимназията поддържа тесни контакти с висшето военно училище като двете страни се надяват те да прераснат в едно дългосрочно плодотворно партньорство.