21.12.06_Виртуална разходка във времето и технологиите

На 6 декември 2021 г. с учениците от X а клас се проведе мултидисциплинарен урок по предметите история, география, гражданско образование и информационни технологии.
Организатори на изявата бяха г-жа Даниела Бенова, г-жа Юлия Младенова и г-жа Наташа Басарова и се реализира с активното онлайн участие на г-жа Йорданка Христова, магистър лингвист, представител на испанската страна.
Нетрадиционния урок започна с предствяне на Испания в географски и исторически аспект по повод 6 декември – Ден на създаване на испанската конституция. Г-жа Христова обясни демократичното съвместно съществуване на кралството в рамките на Конституцията, езици и институции, а г-жа Басарова припомни, че Конституцията на България е върховният и основен закон на държавата ни.
Годините, времената, хората постоянно се променят. На мястото на старите услуги идват нови, а иновациите на дигиталния свят променят посоката.
Технологии проникват и активно оформят всички области на нашия живот. Те присъстват в нашите мобилни телефони, нашите интелигентни устройства. Автомобили, висок клас роботика, управление на трафика, поддръжка на интелигентна мрежа са няколко от нещата, които звучат футуристично.
Мислейки за изкуствен интелект първото нещо, което идва на ум за повечето, е машина, която може да върви, да говори, да мисли и най-важното, да взема решения, както правят хората. С клип любезно предоставен от технологичния факултет при университетът в град Лейда, Испания, се докоснахме до обучението, разработването и създаването на персонализиран асистент робот.
Неустетно бързо приключи виртуалната обиколка през езици, конституции, технологии, екологичен и цифров преход.
Като гост в часа бе директор Стойкова, която каза, че нашето бъдеще са тези млади хора, които се учат, творят, разсъждават, комуникират и развиват. Много важна е способността да толерираш култури, които се различават от твоята, способността да се  изграждат нови култури и нови общности. Да си задаваш въпроси, които в една дисциплина не могат да бъдат задавани. Да философстваш за себе си, да си практически философ. Да търсиш, да задаваш дори неудобните въпроси и да можеш да влизаш в диалог по тях с другите. Да се осъзнаваш като човек.
Едно от големите предизвикателства, които имаме с настъпване на изкуствения интелект и на цялата технологична и биологична промяна, е необходимостта ние да преопределяме себе си и да осъзнаваме отново какво означава да си човек.
Благодарим за отзивчивостта на колектива от политехнически факултет на университета в град Лейда и на магистър лингвист Йорданка Христова за указаното съдействие.