146 години от Априлското въстание

На 20 април преди 146 години в Копривщица избухва Априлското въстание. От тази дата започва епопеята към нашата свобода, за да премине през тридесетте хиляди жертви от 1876 година, през една освободителна за нас война, в която оставиха костите си по българските земи хиляди войници, за да се съгради отново след близо петвековно прекъсване българската държава.
По повод знаменателната годишнина в ПГМЕТ бе представена експозиция „Българското въоръжение през вековете“. Неин създател и собственик е г-н Димитър Руски, с когото имахме удоволствието да работим като колеги.
Изложбата представя различни етапи от нашата история чрез униформи и въоръжение от Средновековието до Първата световна война.
Автентични обекти на експозицията са: еничарска балта, униформа на кубански казашки офицер с въоръжението към нея (шашка, кама, бич и нагайка). Голямо впечатление правят и офицерски шинел, лятна униформа на капитан, парадна офицерска униформа, които са били част от облеклото на българските офицери в края на 19 и началото на 20 век.
Като част от показаното беше и автентична родопска носия от района на гр. Пещера, състояща се от риза, сукман, престилка и пояс – изтъкани и носени от прабабата на г-н Руски.
Организатор на събитието от страна на ПГМЕТ беше г-жа Юлия Младенова, старши учител по история. Тя се справи блестящо с предизвикателството пред ученици от различни класове да илюстрира видяното с думи и епизоди от нашата история и да разпали искрата на българщината и родолюбието в сърцата на младите хора.