Бизнесът преподава

И през учебната 2021/22 година ПГМЕТ – Плевен работи по двата модула на Национална програма „Бизнесът преподава“. На 21 април се проведе демонстрационен семинар по Модул 1 – „Семинари в училищата“ на тема „Виртуална реалност“. Партньор на нашата гимназия е фирма „Атласком“ ООД – гр. София с координатор г-жа Цвети Рашкова. Събитието се превърна в чудесна демонстрация на съвременните технологии и беше атрактивно и полезно както за учениците, така и за техните учители.
Пред младежите бяха представени очила CVR155. Очилата за виртуална реалност на ClassVR са автономни, готови за употреба в класната стая устройства, предоставящи завладяващо VR изживяване под контрола на учителя. За разлика от други VR очила ClassVR не изискват никакви допълнителни устройства като телефони, таблети или лаптопи. Всичко е напълно интегрирано в устройството, което го прави лесно за употреба и супер надеждно.
Представен бе и един от най-съвременните варианти на очила /слушалки/. Oculus Quest 2 е направен да накара виртуалния свят да се адаптира към движението на човешкото тяло, позволявайки ни да изследваме вдъхновяващи игри и преживявания с несравнима свобода без компютър или конзола.. С тази завладяваща джаджа се разходихме из Ню Йорк, прекосихме океана, минахме през близки и далечни дестинации.
На 29.04.2022 г. имахме среща с г-жа Гена Събева – председател на Сдружението на интериорните дизайнери в България, предприемач и визионер с над 30-годишен опит в бизнеса. Тя е една от успешните бизнес дами, чието име е разпознаваемо сред предприемачите, защото освен личните й успехи, тя приема като мисия да развива и подпомага предприемачеството в България.
Темата на срещата по Модул 2 бе: „Бизнес или работа?“ В рамките на 6 астрономически часа г-жа Събева се срещна с всички ученици от различните възрастови групи (8, 9 и 10 клас). В разговор с тях тя сподели своето виждане и разбиране за бизнес, за приоритетите в живота на човек, за възможността всеки сам да гради своето бъдеще чрез работа или предприемачество. Децата бяха провокирани да задават въпроси, да мислят върху чутото и да споделят своите разбирания, мечти и планове за бъдещето им в „истинския живот“.
Следващата среща ще се осъществи на 13 май и тогава голяма част от тях ще могат да представят своята домашна работа – отговор на въпросите „Какво са за мен парите? Какъв съм аз през 2035 година?“
Съвместната работа с г-жа Цветанка Манолова, координатор от страна на ПГМЕТ, осигури отлична организация по подготовката и реализацията на мероприятията.
С нетърпение очакваме следващите срещи с нашите партньори, които правят училищното ежедневие по-интересно, вълнуващо и предизвикателно.