24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, излезе от печат брой 114 на списание „Икономика“. В категория Образование са представени ползите и предизвикателствата, които предлага дуалното обучение. За проект „Домино“, за реализирането на дуалната система и за положените основи на обучение чрез работа, обяснява председателя на Управителния съвет на Фондация за модерно образование – г-жа Петя Евтимова.
За успеха в ПГМЕТ-Плевен, за тясното сътрудничество с бизнеса, за предизвикателствата и опита в това начинание разказва един от петимата национални експерти по дуално обучение в България и директор на ПГМЕТ – инж. Цветелина Стойкова.
В празничния 24 май изказваме своето уважение към всички учени и преподаватели, които чрез труда си и резултатите от него продължават своеобразно делото на Светите братя.
Нека жаждата за знания Ви вдъхновява, за да продължи творческата Ви енергия и себеотдаване, които влагате в работата си!
Бъдете здрави, със силен дух и воля да вървите всеодайно напред по пътя на духовността.
Продължавайте с делото си да пишете историята на ПГМЕТ!
Честит празник! 🌹

Линк към статията в списание Икономика:

3D принтиране

Провокиран от знанията по биология и здравно образование за устройството на клетките и с възможностите, които дава 3D принтирането, Галин Андреев от X Б клас изработи модел на растителна, гъбна и бактериална клетка за кабинета по природни науки.

147 години от избухването на най-светлото и най-важното въстание – Априлското въстание

…Всеки българин трябва да има памет. За историята ни. За това кои сме ние като нация. За онова, което сме били. За миналото. Славното. За героите ни. За победите ни. За стоицизма ни. За непримиримостта ни…

Пролетта наближава

Учениците на ПГМЕТ хванаха метли, лопати и гребла, за да освежат заедно тревните площи. Основната задача бе почистване от суха трева, листа, шишарки, прекопаване на цветните лехи и премахване на сухи листа и стъбла от многогодишните растения.
Инициативност имаше и в подмяна на пейките.
Сговорна дружина, планина повдига! Заедно можем всичко!

3 март

Седмица изпълнена със събития по повод 145 годишнината от Освобождението на България.

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”

На 19 януари 2023 година в ПГМЕТ – Плевен се проведе училищен кръг на Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Състезанието е организирано от Министерство на образованието и науката (МОН) с партньор фондация „Милен Григоров“ – гр. Горна Оряховица.
Целта на състезанието е стимулиране развитието на научно-техническата мисъл и популяризиране на машиностроителните професии, създаване на творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии, развиване на сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса, както и да се предостави възможност на учениците за изява на придобитите знания и умения в областта на машиностроенето.
Участници бяха ученици от XI и XII клас, специалност „Машини и системи с ЦПУ“. Те решаваха тест от 20 въпроса и приложно задача по техническо чертане.

Състезание по приложна електроника

За поредна година в Професионална гимназия по механоелектротехника – Плевен се проведе състезание по приложна електроника „Мога и зная как”. Организатор е Министерството на образованието и науката (МОН), а партньор е Търговска верига за електронни компоненти, инструменти и измервателна апаратура „Елимекс”. Участниците са разделени в две възрастови групи – първа група с ученици от ІХ – Х клас и втора група с ученици от ХІ – ХІІ клас.
Състезателните задачи са изготвени върху учебното съдържание по професионална подготовка за професиите от професионалните направления „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“ и „Компютърни науки“ за ХІ и ХІІ клас – съответно за учениците от I и от II възрастова група.
Състезанието „Мога и зная как” има за цел да се мотивират учениците за професионална реализация по изучаваните професии от професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“; да се поставят учениците в конкурентна среда, което да стимулира развитието им в областта на електрониката; да се осигурят условия за реализация на знанията и уменията на учениците чрез участието им в състезателни прояви; да се сравнят постиженията в областта на обучението по електроника на регионално и национално ниво; да се създадат условия за творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии; реализиране на активно партньорство чрез обвързване на училищните дейности с бизнеса в бранша за издигане престижа на професията посредством популяризиране на добри практики и прилагане на нови технологии и материали.

Палитра от емоции

Коледна атмосфера, съчетала хармонията на хумора, ритъма на танца, остроумието и позитивната енергия. Една Коледна магия от творчество на сръчни ученически ръце и изящни картини на колежката ни Олга Въткова. Доброта, красота и усмивки, които заредиха всички в ПГМЕТ и разпръснаха Коледния дух и щастието.
Весели празници на всички!