20-22.07.2020 г._Участие на ПГМЕТ в информационно събитие по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ в гр. Луковит

На 20-22 юли 2020 г. в хотел „Дипломат Плаза“ в гр. Луковит се състоя информационно събитие по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ с представители на три области от Северозападна България, в които е предложена тази форма на обучение – Плевен, Ловеч и Враца.

ПГ по механоелектротехника – Плевен се включи още в първия ден на събитието с представяне на добри практики за популяризиране на дуалната система на обучение и насърчаване сътрудничеството между училището и бизнеса. През тази учебна година завърши първият дуален випуск от специалност „Електрообзавеждане на производството“. Училището ни извървя и проследи пълния цикъл на организация и работа съвместно с представители на бизнеса от града ни. Споделихме опита си в работата и в разрешаването на ситуации, с които сме се сблъсквали.

Нашето представяне и споделения опит от колегите ни от други училища показаха на бизнеса и на тези, които тепърва ще кандидатстват за участие в проекта, колко са ползотворни подобни мероприятия.

Във втория ден на събитието присъстваха заместник-министърът на образованието г-жа Таня Михайлова, координаторът за проекта от страна на МОН – г-жа Маргарита Гатева, началник отдел „Съдържание на професионалното образование и обучение“ в дирекция „Професионално образование и обучение“, и г-жа Калинка Кирилова – старши експерт по организация на средното образование в РУО – Плевен. Присъстващите бяха запознати с нормативната уредба и документите за участие в дуалната система на обучение. Бяха обсъдени възможности за разширяване обхвата на тази форма на образование.

ПГ по механоелектротехника – Плевен беше представена от екип:

инж. Цветелина Стойкова – директор, национален експерт дуална система на обучение в рамките на Българо-швейцарския проект ДОМИНО;
инж. Емил Тодоров – заместник-директор по административно-стопанската дейност, преминал обучение по проект ДОМИНО за създаване на НИП (национални изпитни програми);
инж. Ирина Людиева – учител-методик, приключил успешно първия випуск в дуално обучение по специалността „Електрообзавеждане на производството“.

По покана на ръководството на събитието гостуваха и представители на фирми, с които си партнираме в този вид обучение: „Офис решения БГ“ ЕООД с управител г-жа Камелия Дишева, „Илинден“ ЕООД с ръководител „Човешки ресурси“ г-жа Елица Стойкова и „Леони България“ ЕООД с ръководител „Човешки ресурси“ г-жа Катя Илиева.

Бъдещето на професионалното образование е в дуалната система, в близкото партньорство и сътрудничество между училища, фирми и родители. Надяваме се подобни срещи да се превърнат в една добра традиция за споделяне на опит, добри практики и нови идеи.

Юни ‘2020_Държавен изпит по практика на професията за придобиване на трета степен на професионална квалификация

Последното препятствие по пътя към дипломирането – държавният изпит по теория и практика на професията за придобиване на трета степен на професионална квалификация.
На 5 юни 2020 г. нашите зрелостници от двете специалности – „Електрообзавеждане на производството“ (първи випуск ученици по дуалната система на обучение) и „Компютърна техника и технологии“, се явиха на държавния изпит по теория. След година усилена подготовка, на която не попречи дори дистанционната форма на обучение, всички младежи показаха завидни теоретични знания по избраните от тях професии.

Но освен на теория те придобиха много практически знания и умения в часовете по учебна и производствена практика. А момчетата от специалност „Електрообзавеждане на производството“ две години работиха в реална работна среда заедно със своите наставници във фирмите-партньори в дуалното обучение – „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „Ваптех“ ЕООД и „Метални конструкции – Плевен“ ЕАД. Представители на фирмите присъстваха и на двата изпита, като взеха участие в оценяване работата на учениците.

Лабораториите и работилниците бяха подготвени от колегите, водещи часовете по дисциплините от професионалната подготовка: ЕО – инж. Ирина Людиева, инж. Валентин Иванов и инж. Красимир Иванов; КТТ – инж. Ивалина Лазарова, инж. Валя Иванова и инж. Тихомир Мачев. Младежите и девойките отново доказаха, че ненапразно са избрали за свое училище Професионална гимназия по механоелектротехника – Плевен. Те демонстрираха своите професионални умения с лекота, бързина и сръчност.

Всички явили се ученици в дневна, дуална и самостоятелна форма на обучение на ДИ за придобиване на СПК издържаха успешно последната проверка и на 26 юни 2020 година ще получат своите свидетелства за професионална квалификация, които ще им позволят една успешна реализация на трудовия пазар не само в родината, но и зад граница.

 

24 май – Ден на славянската писменост и българската култура

 

Днес е най-светлия български празник – Денят на славянската писменост и българската култура. Този ден е личен празник на всеки един от нас, преминал през ученическата скамейка, научил се да пише с трепереща от вълнение ръка „А, Б, В…“. За да напишем след време с вълшебните букви своето име, името на първата си любов, името на жадувана рожба. За да се потапяме в света на науката или фантазията на страниците на любима книга. Защото сме овладели магическата сила на четмото и писмото.

И нека сърцата ни винаги са изпълнени с гордост, че сме народ със собствена азбука! Нека тачим святото дело на двамата братя Кирил и Методий! И не забравяме тези, които са държали нашите ръце, учейки ни на буквите и превеждайки ни през света на знанието – НАШИТЕ УЧИТЕЛИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

11 май – празник на Професионална гимназия по механоелектротехника

Скъпи колеги и ученици, партньори и приятели, днес е ден за празник!

Днес, 11 май, отбелязваме  празника на ПГМЕТ – Плевен.

Тази година посрещаме празника в особена, нетипична  обстановка. Живеем в тревожно и сложно време. Но независимо от извънредната ситуация, всички ние заедно показахме, че можем да преодоляваме не само върховете на  науката, но и сложните житейски проблеми. Учим във виртуални класни стаи, учим по електронни учебници, дори днес празнуваме виртуално. Но ние сме уверени, че заедно ще се преборим със ситуацията, защото неведнъж сме показвали, че сме силни и упорити.
Скъпи колеги, искам най-сърдечно да ви поздравя с празника на училището и лично от мое име да ви благодаря за всеотдайния труд, усърдието и упоритостта; за това, че за броени дни успяхме заедно да преодолеем поредното препятствие в живота ни – дистанционното обучение.
Бъдете здрави вие и семействата ви!
Скъпи ученици, в днешния  динамичен пазар на труда вие сте символ на успешна професионална реализация. Затова вие сте нашата гордост, но и нашето свидетелство за успеха, нашата визитна картичка пред обществото! Ние отдавна сме разбрали, че образованието не е цел, а път. Път, по който вървим заедно. И най-важните години, когато вие израствате като хора, ние, вашите учители, сме до вас, пред вас като опора и като закрила. Вашето образование започва с прекрачването на прага на училище, но продължава цял живот! Днес системата на дуалното обучение дава възможности за професионално развитие, защото вие провеждате своите стажове и практики във водещи фирми, където доказвате себе си, но доказвате и на какво и как сме ви научили, как сме ви подготвили за живота извън класните стаи. По този начин трупате опит и изграждате  силен характер.  Драги момичета и момчета, бъдете здрави, бъдете силни! Пазете родното училище в сърцата си! Бъдете все така дръзновени и упорити! Вярвайте и в най-смелите си мечти! Почитайте вашите учители!
Благодаря най-искрено и на непедагогическия персонал, че не пожали време и труд  за нашето общо благо.
Скъпи партньори и приятели! Благодаря ви, че днес сте с нас. Убедена съм, че и напред ще търсим нови решения на новите задачи. Благодаря за подкрепата и желанието да работим заедно.
Честит празник!

28.02.2020 г._Семинар по национална програма „ИТ бизнесът преподава – Модул 1″

На 28 февруари 2020 г. се състоя първото от поредицата мероприятия по Национална програма „ИТ Бизнесът преподава“. Професионална гимназия по механоелектротехника е едно от трите училища в страната, което се е класирало и по трите модула на проекта.

◊ По Модул 1 представители на технологични фирми водят семинари пред учениците, на които представят своите фирми; възможностите за реализация, които предлагат; демонстрират интересни теми и свои разработки по тях.

◊ По Модул 2 ИТ специалисти се включват в учебния процес в училище, като водят теоретични занятия съвместно с учителите по теми, заложени в учебните програми по предмети от направление „Компютърни науки и технологии“.

◊ По Модул 3 учителите имат възможност да обогатят своите знания и умения на място в ИТ фирми чрез участие в семинарни и практически занятия.

Нашата първа среща от Модул 1 бе с г-н Борислав Михайлов – инженер по качеството в българския клон на една от най-големите ИТ фирми в света VMware, с основно седалище в САЩ, Калифорния и над 20 000 служители в повече от 100 държави по света. Темата на срещата бе „Уеб програмиране. Работа и обучение в ИТ сектора“. Целевата група бяха ученици от 12 клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ от ПГ по механоелектротехника – гр. Плевен. Семинарът се състоя в бизнес залата на нашия добър партньор в дуалната система на обучение – фирма „Офис решения БГ“ ЕООД с управител г-жа Камелия Дишева. Гости на събитието бяха инж. Цветелина Стойкова, директор на ПГМЕТ – Плевен; инж. Ивалина Лазарова и инж. Валя Иванова, преподаватели по професионална подготовка за специалност „Компютърна техника и технологии“ и г-жа Цветанка Манолова, координатор на гимназията по проекта.

Г-н Михайлов запозна учениците с направленията, по които фирма VMwear създава софтуерни продукти и решения. Той представи структурата на компанията и възможностите за избор на кариера и развитие в професионален план. Това, което най-много вълнува в момента бъдещите абитуриенти, е изборът на специалност и висше учебно заведение, в което да продължат своето образование. По много достъпен и непринуден начин лекторът направи обзор на университетите в страната, които предлагат специалности с техническа ориентация в направление „Компютърни науки и технологии“.

Дванадесетокласниците научиха нови и интересни факти за програмиране на езиците Java и Python. Възползвайки се от възможностите, които предлага проектът, като размножаване на учебна документация, сме в процес на подготовка на „Наръчник по програмиране на Python“. Същият ще бъде напечатан и подвързан с любезното съдействие на „Офис решения БГ“.

Предстоят ни още интересни срещи по Националния проект „ИТ Бизнесът преподава“, за които ще Ви информираме своевременно.

Галерия

19.02.2020 г._Официално отбелязване на 147 години от обесването на Васил Левски

Днес, 19 февруари 2020 година, обществеността на град Плевен тържествено отбеляза 147-годишнината от героичната гибел на Апостола на свободата.

Своята признателност пред саможертвата на един от най-светлите и чисти образи в националната ни история засвидетелстваха десетки плевенчани и гости на града. Сред тях бяха кметът Георг Спартански и заместниците му, председателят на Общински съвет – Плевен и общински съветници, заместник-областният управител, представители на държавни и местни институции, патриотични организации и културни институти.

Слово за безсмъртното дело на Левски изнесе кметът на Община Плевен. Цветя и венци пред паметника на Апостола на свободата поднесоха много граждани и деца от училищата в Плевен. Ученици от осми клас поднесоха букет от името на ПГ по механоелектротехника, с който засвидетелстваха почитта към делото и саможертвата на Апостола.

Активно участие в тържествата взеха и участниците в клуб „Млад възрожденец“ към Общоградско средношколско общежитие – Плевен – Кристиян Македонски и Велизар Иванов от VIIIа клас, и Николай Начков от Xб клас.

18.02.2020 г._147 години от гибелта на Апостола в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен

Днес, 18.02.2020 г., учениците от 8 и 9 клас на ПГ по механоелектротехника – Плевен, посетиха Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Повод за посещението бе 147-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев – Левски. Служителите на библиотеката бяха подготвили малка експозиция на литературни творби, посветени на живота и делото на великия българин. На учениците бе показана и презентация с интересни факти от биографията и революционната дейност на Апостола. Финал на срещата стана стихотворение за Левски, което представи Кристиян Македонски от VIIIа клас.

Мотото на събитието беше „Нему равен друг нямаше…“ С гордост и трепет произнасяме името на Апостола. Делото му е образец на родолюбие, себеотдаване, героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в негово име. Той е в душите ни. Води ни, коригира ни, кара ни да сме отговорни към идеалите, обективизма и реализма му.

Поклон, Апостоле!

22.01.2020 г._Състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ – училищен кръг

На 22 януари 2020 г. в ПГМЕТ – Плевен се проведе училищния кръг на Националното състезание от списъка на МОН „Най-добър техник в машиностроенето“. В него взеха участие учениците от 9 и 10 клас, обучаващи се в дуална система по специалност „Машини и системи с ЦПУ“, професия „Машинен техник“.

Целите на състезанието са:
1. Стимулиране развитието на научно-техническата мисъл и популяризиране на
машиностроителните професии.
2. Създаване на творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални
гимназии.
3. Развиване на сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса.

Форматът на училищния кръг е в 2 етапа:

1. Тест, съдържащ 20 въпроса от учебните предмети: техническо чертане, техническа
механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника,
информационни технологии.
2. Приложно-творческа задача, съдържаща детайлиране по зададен чертеж и довършване на
чертеж на резбово съединение.

Системата за оценяване е точкова. Максималният брой точки е 30.
1. Тест. – Максималният брой точки е 20.
2. Приложно-творческата задача – 10 точки.
– чертеж за довършване – 3 точки;
– детайлиране по зададен чертеж – 7 точки
Оценяването е по зададени критерии.
За участие в националния кръг на състезанието се класират учениците, които са
получили на училищния кръг минимум 20 точки, като не по-малко от 15 точки са от
теста и не по-малко от 5 точки – от изпълнението на приложно-творческата задача.

Очакваме с нетърпение резултатите от състезанието 🙂

Състезание по приложна електроника „МОГА И ЗНАЯ КАК” в ПГМЕТ – Плевен

Днес, 7 януари 2020 г., в Професионална гимназия по механоелектротехника – гр. Плевен се проведе състезание по приложна електроника „МОГА И ЗНАЯ КАК”.
Организатор на състезанието е Министерството на образованието и науката, а партньор е Търговска верига за електронни компоненти, инструменти и  измервателна апаратура „ЕЛИМЕКС“.

В националното състезание „Мога и зная как” участват ученици от професионалните гимназии от цялата страна, разделени  в две възрастови  групи:
І група: ученици от ІХ – Х клас;
ІІ група: ученици от ХІ – ХІІ клас.

В училищния кръг взеха участие представители и на двете възрастови групи от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Микропроцесорна техника“. Състезанието се проведе в два етапа – решаване на тест и практическа задача.

Призови места в класацията заеха, както следва:
ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА  9-10 КЛАС
1. БОЖИДАР ЦВЕТЕЛИНОВ ЦВЕТКОВ, 10а            28 т.
2. ПАВЛИН ПЕЕВ ПЕЕВ, 9а                                           26 т.
3. ЦВЕТЕЛИН БИСЕРОВ МИШКОВ, 9а                     25 т.

ВТОРА  ВЪЗРАСТОВА  ГРУПА 11-12 КЛАС
1. МАРТИН АНАТОЛИЕВ ПЕТРОВ, 11а                       69 т.
2. МАРТИН НИКОЛАЕВ МИЛЕВ, 12б                         67 т.
3. АКСЕНИЯ ХРИСТОВА АНДРЕЕВА, 11б                  65 т.

На победителите бяха връчени грамоти от Търговска верига „ЕЛИМЕКС“.

81549928_3340947625979684_4182281334271508480_n
81555375_2614384275342512_8476404428679675904_n
81935508_2501336133519612_8485443191649075200_n
82272739_1505611882943072_5055796563230588928_n
82162801_1338279939667131_5668942499519922176_n
81678508_780521899131054_1259599202225225728_n
81995207_633444657459044_6480086982205636608_n
81428620_516307199241224_8220034072685051904_n

20.12.2019 г._Коледни тържества в ПГМЕТ

В навечерието на Бъдни вечер, Коледа и Нова година в ПГМЕТ кипеше подготовка за празничното им отбелязване. С общи усилия на помощен персонал, учители и ученици бе обновено помещение, което от тук насетне ще бъде място за нашите срещи, тържества и училищни мероприятия. Класните стаи се оживиха от коледни елхички и разноцветни светлинки, снежинки и весели джуджета. Фоайетата бяха украсени с големи празнични дръвчета и лъскави гирлянди. Тематични табла спираха минаващите ученици с интересни факти за предстоящите празници и обичаите, свързани с тяхното отбелязване. Те бяха изработени от клуб „Артклуб колегия“ под ръководството на г-жа Цветанка Манолова. Идея на клуба беше и подготовката и реализацията на Коледен благотворителен базар с ръчно изработени украшения от естествени материали и лакомства. Огромна подкрепа в подготовката оказа клуб „Театър в рими“ под ръководството на г-жа Наташа Басарова. Децата заедно украсиха залата за тържества и реализираха продажбите по време на базара. Благодарим от сърце на Емили Борисова от 11а, Кристиян Кристиянов Георгиев и Траян Тодоров от 10б, Теодора Христова и Теодора Николова от 8а.

За веселия и празничен край на последния за тази календарна година учебен ден театралният клуб на г-жа Басарова беше подготвил хумористичен скеч и интересна викторина, представени от Снежанка и нейните седем джуджета. Ученици и учители весело се надпреварваха да отговарят на забавните въпроси и тяхното усърдие беше награждавано с дребни подаръци и лакомства. Директорът на гимназията ни, инж. Цветелина Стойкова, благодари на всички присъстващи за успешната година и пожела здраве, късмет и много успехи през идващата. В края на тържеството заедно със заместник-директора, инж. Любка Тодорова, лично поднесоха на гостите малки подаръци.

Благотворителният базар приключи повече от успешно. Събраната сума надхвърли два пъти очакваната, с което доказахме, че доброто и човечността са във всеки един от нас. Благодарим ви, скъпи ученици и колеги! Сумата ще бъде дарена, но за това ще съобщим в първите дни на Новата 2020 година.

Представяме ви акценти от празника в ПГМЕТ:

79768245_2440655926249403_2727937216650149888_n
80474789_2423493561096088_3562960622284963840_n
79440113_1496562580507092_2343328981262008320_n
80078254_1428748257249159_3077764746745741312_n
80517168_976833586006856_8083188249901662208_n
79976536_855035011584024_7536854245048320000_n
79728129_776146809553350_7120978909738303488_n
79706895_579216226247218_3505990711486971904_n
79838885_575418719922903_3123632768378994688_n
80712148_499694144229896_6778218726853443584_n
79486684_457373785201637_2671337218500460544_n
79864382_455670618658248_1872854286518452224_n
80376770_444315526245634_2641384906852139008_n
80391698_2921865977824848_4125903308621611008_n
80858519_1000460280326334_3327710188147834880_n
81022053_987805421598062_8294563824128753664_n
79340948_751842218648403_5241366500769529856_n
80790050_740579833098176_5544190260965015552_n
79843863_653104185094434_2088330978987606016_n
79376444_602252147191603_6052928531585826816_n
80378581_601129327380483_7494714529905901568_n
79492776_523208905073614_8412640622648754176_n
80025516_501084517203324_6582270073858162688_n
IMG_3727
IMG_3726
IMG_3724
IMG_3723
IMG_3719
IMG_3717
IMG_3716
IMG_3715
IMG_3714
IMG_3713
IMG_3711
IMG_3709
IMG_3706
IMG_3703
IMG_3702
IMG_3698
IMG_3697
IMG_3689
IMG_3679
IMG_3678
IMG_3677
IMG_3676
20191220_111148
20191220_111039
20191220_111032
20191220_111024
20191219_134613
20191219_134551
20191219_134525
20191219_134316
20191219_134252