2021.10.19_Късноантична крепост „Сторгозия“

На 19 октомври 2021 г. с учениците от 10 а клас се проведе бинарен урок на открито в късноантичната крепост „Сторгозия“ в парк Кайлъка на тема „България през праисторическата и Античната епоха“.
Гимназистите на терен се докоснаха до материалната култура от Античната епоха и разбраха от г-жа Юлия Младенова, преподавател по история и цивилизации, за историята и функциите на крепостта от нейното създаване до разрушаването й.
Много умело бе реализирана междупредметната връзка и със заложената по гражданско образование тема за час на класа при г-жа Наташа Басарова. Факти свързани с крепостта бяха споделени и от ученичката Теодора Христова.
Инициативата, която съчета свежия въздух, красивата природа в Националния парк и увлекателната лекция за бит и култура през праисторическата и Античната епоха , провокира интереса към краезнанието и желанието им за бъдещи подобни уроци.

2021.10.05_Поредица от занятия по НП „От връстници, за връстници“

В изпълнение на Национална програма за превенция на употребата на наркотични вещества „От връстници, за връстници“ днес, 05.10.2021 г.,  бе проведена втората от началото на учебната година среща с ученици от осми клас.

Дискусиите водеха техните връстници от девети клас, които вече преминаха обучение през миналата учебна година – Ануар Азиза, Мария Кръстева и Цветислава Димитрова. Занятието бе ръководено от г-жа Антоанета Мачева от ПИЦ – гр. Плевен и инж. Даниела Бенова, класен ръководител на VIIIб клас.

Целта на обученията е да се повишат знанията и  компетентността на младите хора за наркотичните вещества; да се придобият  практически  умения  да се казва „Не“ и да се прави личен избор; да се поема отговорност за собственото си решение; да се избира алтернативно поведение.

2021.10.01_Сертификат за обучение на пилоти и за гражданската авиация получи ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия

1 октомври 2021 година е знаменателен ден за Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия. В деня на тържествената церемония за полагане на военна клетва на курсантите първи курс на 75-ия випуск на военното училище Боян Петков, представител на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, връчи на началника на висшето училище, бригаден генерал Юлиян Радойски, сертификат за обучение на пилоти и за гражданската авиация.

Сертификатът дава право да бъдат обучавани пилоти не само за военната, но и за гражданската авиация. Курсантите ще получат диплома за висше образование и международно призната диплома за право да оперират във въздушното пространство по цял свят. Целта на учебното заведение е обучението в него да придобие международно признание.

Бригаден генерал Юлиян Радойски и официалните гости на събитието – областният управител на област Плевен Марио Тодоров и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев прерязаха лентата на обновения корпус А.

На церемонията присъстваха представители от Министерство на отбраната, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, от структурите на Българската армия, авиационни организации, държавните и общински власти и др. Сред официалните гости на събитието беше и директорът на ПГ по механоелектротехника – Плевен инж. Цветелина Стойкова. Гимназията поддържа тесни контакти с висшето военно училище като двете страни се надяват те да прераснат в едно дългосрочно плодотворно партньорство.

2021.09.15_И зазвъня училищния звънец…

Отново е септември и училищния двор е изпълнен с младежки гласове и смях. За някои това е първият първи учебен ден в новото училище, за други – последният първи звънец. Осмокласниците тръпнат в очакване да се запознаят с новия класен ръководител, съучениците, да видят класната стая. „Старите“ ученици са радостни да се срещнат след лятната раздяла. Деца и родители са изпълнени с надежди за новата учебна година. А ние, учителите, отново като орлици разперваме криле, за да приютим своите деца, да се грижим за тях, да ги учим, да възпитаваме в тях добрите човешки качества. Защото всяка година изпращаме част от тях в дългия полет, наречен Живот, давайки част от сърцата и душите си.

Този незабравим за всички ден днес споделихме с гости от партниращи ни фирми, директора на Общоградското средношколско общежитие, бивши наши възпитаници и множество родители. Нека заедно вървим по пътя на знанието и градим основите на бъдещето на нашите деца. Нека годината бъде за нас плодотворна, вълнуваща и успешна! На добър час!

Галерия

Да почистим нашето училище

На 11 септември 2021 г. ученици, родители, учители и служители се включиха в инициативата „Да почистим нашето училище“.
С добро настроение и много хъс освежихме класните стаи с циклене, боядисване на стени, чинове, столове.
За пореден път нашите ученици доказаха, че искат, могат и реализират.

Благодарим и на всички отзовали се родители!

Заедно можем повече!

Обучение на наставници

По проект BG05M2OP001-2.014-0001 “Подкрепа за дуалната система на обучение” в ПГМЕТ-Плевен бе проведено обучение за наставници при работа с обучаваните за осъществяване на обучение чрез работа във фирмите партньори.

СЪТРУДНИЧЕСТВО И ОБМЯНА НА ИНОВАЦИИ

По НП „Иновации в действие“ учители и ученици от 8, 9 и 10 класове от ПГМЕТ участваха в представяне на учебния интегративен предмет „История на изкуството и културология“. Организация по провеждането на инициативата бе на домакина Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, гр. София. Държавното иновативно училище представи зали, кабинети и производствения корпус на гимназията.
Двете гимназии изготвиха обща програма за мобилност и представяне на иновации.

 

Комуникация и екипност

Екипът на ПГМЕТ се включи в обучение по НП „КВАЛИФИКАЦИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ“ с тема „Ефективна комуникация, управление на конфликти и екипна култура в образователните институции“. Обучителната организация бе „Център за чужди езици и мениджмънт“ ООД.
Лекторът с професионална увереност, умело ни насочи как да изградим модели за създаването, развитието и прилагането за позитивна училищна среда. Дискутирахме за подобряване на взаимодействието между семейството и училището, привличане на родителите за по-активно участие в училищната общност и избягване на конфликтни ситуации.

Бизнесът в подкрепа на училището

И тази година ПГМЕТ – Плевен бе класирана и по трите модула от Национална програма „Бизнесът преподава“. В края на учебната година бяха проведени събития по нея, които се превърнаха в чудесна демонстрация на съвременните технологии, бяха атрактивни и полезни както за учениците, така и за техните учители.
Координатор по проекта е г-жа Цветанка Манолова, която съвместно с фирмите-партньори по проекта направи отлична организация по подготовката и реализацията на мероприятията.
И така:
Модул 1 „Семинари в училищата от представители на технологични фирми“ с фирма-партньор „Вали Компютърс“ ООД – гр. Велико Търново
На 11.06.2021 г. се състоя демонстрационен семинар на тема „Роботика“ с лектор Теодора Върбанова, представител на „Майкрософт България“. Пред учениците бе представен малък робот „Робко“, който изпълнява команди за движение, звук и светлинни ефекти. В момента в БАН се разработва серия на робота, която ще бъде в помощ на хора с двигателни затруднения. Наши ученици успяха да напишат кратка програма на езика Python (на базата на своите знания по друг език за програмиране), с която накараха Робко да се движи по произволно генериран маршрут, да сменя цветовите си индикации и да издава различни звуци при достигане на препятствия.
На 15.06.2021 г. отново имахме среща с представител на фирма „Вали Компютърс“ ООД – Ивайло Петков. Присъстващите подробно се запознаха с различните видове 3D принтери, принципите им на работа, видовете пълнители за принтиране и спецификациите на работа. Разговорът протече в непринудена обстановка, децата задаваха много въпроси, а в края на срещата лекторът раздаде много сувенири, изработени на 3D принтер.
Модул 2 „Включване на бизнеса в учебния процес в училище“ с фирма-партньор „Мусала Софт“ АД – гр. София
В два поредни почивни дни – 13 и 20.06.2021 г. учениците от 9а клас, специалност „Системно програмиране“ се включиха в обучение по Уеб програмиране на езика C#. Лектори бяха Ивайло Желев и Галин Господинов. Децата научиха много нови неща, надграждайки своите знания и умения, придобити в часовете по програмиране. Бяха активни участници в беседите, задаваха въпроси и грамотно отговаряха на такива. Всеки един от учениците в края на учебната година ще получи удостоверение за завършено 2-дневно (12 часа) обучение по Уеб програмиране на C#, а също така флаш памет със записите от обученията и два електронни учебника за програмиране на C# и Python.
Модул 3 „Учители в предприятия“ с фирма-партньор „БКК 95“ ООД – гр. Монтана
В периода 28 юни – 2 юли в рамките на 40 часа на обучение във фирмата ще бъде инж. Емил Тодоров, заместник-директор по УПД в ПГМЕТ. Темите, които ще бъдат разгледани, са:
– Запознаване с възможностите на металообработващи центри – 3 и 5 оси;
– Запознаване с управление на SIMENS 840D и неговите диалогови режими за програмиране;
– Създаване на 3D модели в среда SOLIDWORKS, използване на САМ модули за създаване на управляващи програми за металообработващи машини с ЦПУ;
– Запознаване с възможностите на 5D тръбоогъващи машини с ЦПУ;
– Програмиране на 5D тръбоогъващи машини с ЦПУ.
Знанията и уменията, които инж. Тодоров придобие по време на обучението, ще бъдат изключително полезни за работата с новите машини, които училището закупи по Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“.
Удовлетворението от работата е взаимно и в бъдеще с удоволствие ще продължим своите контакти с фирмите-партньори по проекта.

10.06.2021 г._Клуб по роботика с партньори от JCI и PARА

През учебната 2018/2019 година в ПГМЕТ стартира своята дейност Клуб по роботика под патронажа на ТУ – Габрово под ръководството на доц. инж. Тодоров /ръководител катедра „АИУТ“/.
Въпреки условията по време на пандемична обстановка ние решихме да възобновим дейността на клуба. Наши партньори и спомоществователи в начинанието станаха младежите от Международна младежка камара-България (JCI) и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARА). С тях на 10 юни 2021 г. подписахме меморандум за сътрудничество. Така се обединихме в насърчаване на развитието на уменията на 21 век у младите хора, с фокус върху дигитални и „меки“ умения, взаимен обмен на знания, опит, идеи и добри практики.
Събитието съвпадна и с Дните на отворени врати в нашето училище. В първия ден се проведе представителна изява на клуб „Роботика“ с ръководител инж. Тихомир Мачев и клуб „Светлина“ с ръководител инж. Красимир Иванов.
Знанията, които младите хора са придобили в часовете по професионална подготовка, в съчетание с прилагането им на практика при програмиране на малки роботизирани системи и макети на електрически инсталации са възможност по интересен и достъпен начин да научат как работи заобикалящия ни свят и какви са възможностите на новите технологии. И може би най-важното е, че това може да се случва в училище под формата на извънкласни занимания.
Благодарим на нашите партньори за съпричастността към проблемите на българското образование и финансовата подкрепа при реализиране на интересното начинание.
С нетърпение очакваме да видим на живо резултатите от работата на нашите деца и последващите им срещи с новите приятели.