Пролетта наближава

Учениците на ПГМЕТ хванаха метли, лопати и гребла, за да освежат заедно тревните площи. Основната задача бе почистване от суха трева, листа, шишарки, прекопаване на цветните лехи и премахване на сухи листа и стъбла от многогодишните растения.
Инициативност имаше и в подмяна на пейките.
Сговорна дружина, планина повдига! Заедно можем всичко!

3 март

Седмица изпълнена със събития по повод 145 годишнината от Освобождението на България.

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”

На 19 януари 2023 година в ПГМЕТ – Плевен се проведе училищен кръг на Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Състезанието е организирано от Министерство на образованието и науката (МОН) с партньор фондация „Милен Григоров“ – гр. Горна Оряховица.
Целта на състезанието е стимулиране развитието на научно-техническата мисъл и популяризиране на машиностроителните професии, създаване на творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии, развиване на сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса, както и да се предостави възможност на учениците за изява на придобитите знания и умения в областта на машиностроенето.
Участници бяха ученици от XI и XII клас, специалност „Машини и системи с ЦПУ“. Те решаваха тест от 20 въпроса и приложно задача по техническо чертане.

Състезание по приложна електроника

За поредна година в Професионална гимназия по механоелектротехника – Плевен се проведе състезание по приложна електроника „Мога и зная как”. Организатор е Министерството на образованието и науката (МОН), а партньор е Търговска верига за електронни компоненти, инструменти и измервателна апаратура „Елимекс”. Участниците са разделени в две възрастови групи – първа група с ученици от ІХ – Х клас и втора група с ученици от ХІ – ХІІ клас.
Състезателните задачи са изготвени върху учебното съдържание по професионална подготовка за професиите от професионалните направления „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“ и „Компютърни науки“ за ХІ и ХІІ клас – съответно за учениците от I и от II възрастова група.
Състезанието „Мога и зная как” има за цел да се мотивират учениците за професионална реализация по изучаваните професии от професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“; да се поставят учениците в конкурентна среда, което да стимулира развитието им в областта на електрониката; да се осигурят условия за реализация на знанията и уменията на учениците чрез участието им в състезателни прояви; да се сравнят постиженията в областта на обучението по електроника на регионално и национално ниво; да се създадат условия за творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии; реализиране на активно партньорство чрез обвързване на училищните дейности с бизнеса в бранша за издигане престижа на професията посредством популяризиране на добри практики и прилагане на нови технологии и материали.

Палитра от емоции

Коледна атмосфера, съчетала хармонията на хумора, ритъма на танца, остроумието и позитивната енергия. Една Коледна магия от творчество на сръчни ученически ръце и изящни картини на колежката ни Олга Въткова. Доброта, красота и усмивки, които заредиха всички в ПГМЕТ и разпръснаха Коледния дух и щастието.
Весели празници на всички!

 

Коледен дух в ПГМЕТ

В навечерието на Коледа и Нова година атмосферата в училището е празнична.
Учениците от всички класове са в надпревара чия класна стая ще заблести по-ярко, по-богато, по-завладяващо. Те творят с много любов, внимание и ентусиазъм коледни картички , сувенири, новогодишни играчки и гирлянди, подготвят тържество за поздрав по повод светлите празници.
Коридорите се огласят от коледни песни. 

Предложение за държавен план-прием на ученици за учебната 2023/2024 година в ПГМЕТ

На 15 декември 2022 година, в ПГ по механоелектротехника – Плевен се състоя работна среща между ръководството на гимназията, учители по професионална подготовка и представители на фирми, с които училището ни си партнира в обучението на ученици в дневна и дуална система.
От страна на бизнеса в срещата участваха „Ваптех“ ЕООД, „АС-ДС“ ООД, “Електрохолд България”ЕООД, „Илинден“ ЕООД, „Леони България“ ЕООД, „Електроника и софтуер“ ООД. Бяха обсъдени професиите, които са най-търсени в града и региона, възможностите за привличане на млади хора и формите за сътрудничество между образователната институция и фирмите.
Директорът на гимназията, инж. Цветелина Стойкова, представи пред участниците в срещата предложение за държавен план-прием на ученици за учебната 2023/2024 година в ПГМЕТ – професии, специалности, дневна и дуална форми на обучение, по които се подготвят средни специалисти в училище.

 

 

Среща с емоциите

На 3-ти и 4-ти декември сплотения и отговорен колектив на Професионална гимназия по механоелектротехника посети хотел „Релакс КООП“ в с. Вонеща вода. Всички взеха участие в обучение на тема: „Същност и развиване на емоционална интелигентност“. Превъзходство, раздразнение, изненада, недоумение, презрение, възмущение, радост, вълнение…списък, който не може да се изреди в няколко реда, но интересно и компетентно поднесен от лектор Велина Кръстинкова. Заредени с позитивни мисли и приповдигнато настроение приключи обучението.
Благодарим на фирма АПИС-Колев за логистиката и отличната организация.
Оставаме с очакване на още такива полезни и приятни преживявания.